Op maandag 10 april zijn twee kunstwerken uit de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle toegevoegd aan de tentoonstelling Keuzes, verhalen bij museumschatten. Individuele bezoekers en scholen stemden de afgelopen weken op hun favoriete object. De museumstukken met de meeste stemmen zijn vervolgens aan de tentoonstelling toegevoegd.

Bezoekers van het museum kozen met 38,8% van de stemmen voor een kinderfornuisje uit de 19e eeuw. Het fornuisje is een goed voorbeeld van het speelgoed uit die tijd. In de gegoede kringen werd speelgoed gebruikt dat een zo natuurgetrouw mogelijke verkleining was van het origineel. In het fornuisje zijn zelfs spiritus branders geplaatst, dus er kon echt mee worden verwarmd.

Verrassend genoeg kozen de basisscholen uit Zwolle voor een ander object. Met 60% van de stemmen kozen zij voor een schilderij van Antonie Daniël Prudhomme. Het werk toont een silhouet van de stad Zwolle in de 17e eeuw met als middelpunt de Grote Kerk die op dat moment nog haar hoge toren heeft.

Beide objecten zijn nog tot 7 mei in het museum te zien.
Lees hier meer over de tentoonstelling Keuzes