t/m 1 oktober 2017

In deze tentoonstelling zijn museumstukken te zien die zelden of nooit aan publiek worden getoond. Tegelijkertijd reageren kunstenaars, aangesloten bij Art Overijssel, met hun werken op de 18e eeuwse stijlkamers in het Drostenhuis.

Aan prominente Zwollenaren, kunstenaars en medewerkers van het museum is gevraagd welk collectiestuk zij graag aan het publiek wilden laten zien. Zij kozen werk waarop zij op eigen manier, door middel van een persoonlijk verhaal of kunst, een reactie geven. Hiermee biedt de tentoonstelling een uniek tijdsbeeld met verhalen uit de geschiedenis van Zwolle. Daarnaast toont het de breedte van de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle. Deze bestaat onder andere uit zilver, prenten, schilderijen, textiel, meubels, miniaturen op munten en meer.

Er is ruimte gelaten voor één laatste object. Bezoekers van het museum kunnen stemmen over het werk dat daar uiteindelijk ook nog te zien zal zijn.

Art Overijssel 

Een bijzondere plek binnen de tentoonstelling wordt ingenomen door kunstenaars, vertegenwoordigd op de website Artoverijssel.nl. Achttien van hen reageerden op de uitnodiging van het museum om te reflecteren en te reageren op de 18e-eeuwse stijlkamers in het Drostenhuis. Met hun kunstwerken werpen ze nieuw licht op de collectie en brengen heden en verleden met elkaar in contact. 


Deelnemende exposanten: Anika Franke, Diana Huijts, Elen Smits, Emmy Bergsma, Fikret Devedzic, Isabelle Renate la Poutré, Jeroen Molenaar, Johan van der Veen, Joke van Vliet, Judith Schepers, Lambert Oostrum, Menno Dimitri Ouderkerk, Nono Groenen, Sari Piek, Steef Wildenbeest, Tessa Lieffering, Wiebe Bloemena en Dewi Hoppe.   

Zwollenaren kiezen

Op maandag 10 april zijn twee kunstwerken uit de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle toegevoegd aan de tentoonstelling Keuzes, verhalen bij museumschatten. Individuele bezoekers en scholen stemden de afgelopen weken op hun favoriete object. De museumstukken met de meeste stemmen zijn vervolgens aan de tentoonstelling toegevoegd.Bezoekers van het museum kozen met 38,8% van de stemmen voor een kinderfornuisje uit de 19e eeuw. Het fornuisje is een goed voorbeeld van het speelgoed uit die tijd. In de gegoede kringen werd speelgoed gebruikt dat een zo natuurgetrouw mogelijke verkleining was van het origineel. In het fornuisje zijn zelfs spiritus branders geplaatst, dus er kon echt mee worden verwarmd.

keuze keuzes stedelijk museum zwolle 1200Verrassend genoeg kozen de basisscholen uit Zwolle voor een ander object. Met 60% van de stemmen kozen zij voor een schilderij van Antonie Daniël Prudhomme. Het werk toont een silhouet van de stad Zwolle in de 17e eeuw met als middelpunt de Grote Kerk die op dat moment nog haar hoge toren heeft.

Beide objecten zijn nog tot 7 mei in het museum te zien.