Deze tentoonstelling vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Hoewel voor de handel juist het Zwarte Water en de Vecht belangrijk waren, was de IJssel altijd een belangrijk en aantrekkend element in de omgeving van Zwolle. Dat levert een bijzonder verhaal op. Objecten uit de collectie van het museum nemen je mee op een reis door het verleden waarin rivieren niet alleen voor verbinding, maar ook voor scheiding zorgden. Het Katerveer, de Willemsvaart en het Nieuwe Werk komen aan bod. Daarbij was de IJssel ook een inspiratiebron voor kunstenaars, wat te zien is aan de tentoongestelde IJsselgezichten van Voerman, Grasdorp en Joub Wiertz.

Deze tentoonstelling was onderdeel van de IJsselbiënnale 2017; een internationale kunstroute langs de IJssel van Doesburg tot Kampen. Kunstenaar en pionier Arjen Boerstra maakt op uitnodiging van de IJsselbiënnale een tocht over de IJssel en verkent het gebied tussen Zwolle en Kampen. Met zijn bijzondere camera legt hij deze verkenning vast. De film die het eindresultaat toont, is tot en met 1 november 2017 in Stedelijk Museum Zwolle te zien.

Familietour

Rondom de tentoonstelling is speciaal voor kinderen en families een unieke belevingstour door het verleden uitgezet. Door middel van verschillende doe- en denkopdrachten krijgen de jonge deelnemers en hun (groot)ouders antwoord op de vraag hoe men leefden in de steden langs de IJssel ten tijde van de Hanze. Verschillende thema’s komen daarbij aan bod waaronder voedsel, kleding, het leven in de stad, het Hanzeverbond en natuurlijk het belang en ook de gevaren van het water in die tijd. 

Beleef de IJssel ook met onze fietsroute 'de IJsel'